Kako odabrati knjigovodstvenu agenciju? 9 stvari na koje je potrebno obratiti pažnju

Svake godine zakonodavci menjaju i “doteruju” poreske zakone, ostavljajući preduzetnike u nezavidne situacije u kojima je potrebno doneti prave finansijske odluke, koje neretko nisu jednostavne za doneti.

Iz tog razloga knjigovodstvene agencije imaju za cilj da uvek ostanu u toku sa novim poreskim zakonima i izmenama postojećih, a mnoge knjigovodstvene agencije nude i dodatne finansijske savete malim preduzećima u izradi budžeta i postavljanju finansijskih ciljeva, kada je reč o poreskim optimizacijama i tokovima novca, kako bi preduzetnicima pomogli u donošenju odluka.

Iz tog razloga, jedno od ključnih tema prilikom odabira knjigovodstvene agencije je i ta: kako odabrati pravu?

Bez obzira da li vam je potrebna knjigovodstvena agencija koja bi se bavila samo osnovnim knjiženjima ili želite pouzdane poreske konsultante koji će vam pomoći u optimizaciji poreske izloženosti, bićete zadovoljniji svojim izborom samo ukoliko postavite dobra pitanja kojima biste definisali da li ste pravi “spoj”.

Zato, nastavite sa čitanjem teksta i saznajte koja pitanja postaviti.

Cena knjigovodstvenih usluga

Jedan od prvih kriterijuma (najčešće) je i sama cena knjigovodstvenih usluga. Pre nego što odaberete knjigovodstvo koje će vas pratiti, bitno je da znate da se naknade razlikuju od jedne do druge firme. Neke računovođe naplaćuju utvrđenu nadoknadu za svaki finansijski zadatak koji obavljaju, kao što je podnošenje obrasca za porez na lični dohodak građana ili sastavljanje bilansa uspeha dok recimo druge knjigovodstvene firme naplaćuju vreme odnosno minute u , a svaki telefonski poziv ka knjigovođi podići će vam račun.

Specijalizacija

Prilikom intervjua sa računovođama, imajte u vidu i to da se računovodstvene kuće uglavnom specijalizuju za nekoliko industrija kako bi klijentima ponudile bolju uslugu. Na primer, računovođa koji se specijalizirao za proizvodnju biće od male pomoći firmama koje se bave poljoprivredom.

Pružanje savetodavnih usluga

Neke računovodstvene firme nude savete o tome kada treba kupiti opremu i kako voditi finansijsku evidenciju, dok druge računovodstvene kompanije sastavljaju potrebne finansijske izveštaje, ali nude malo povratnih informacija. Količina saveta koja vam je potrebna zavisi od vašeg finansijskog znanja i iskustva. Ako vam je potrebna velika pomoć, odaberite firmu koja nudi detaljno finansijsko savetovanje, dok ukoliko ste iskusni i tačno znate šta vam je potrebno, možete odabrati agenciju koja nije posvećena konsaltingu.

Nivo potrebne knjigovodstvene usluge

Ako su vam potrebne kompletne knjigovodstvene usluge, potražite računovodstvenu firmu sa setom usluga koje obuhvataju sve ono što vašoj kompaniji treba i koja ima adekvatne resurse. Na primer, računovodstvena firma koja zapošljava senior sertifikovane knjigovođe naplatiće vam više ukoliko se knjigovođa bude bavio rutinskim knjigovodstvenim zadacima jer je taj resurs suštinski vredniji i skuplji od resursa koji može obavljati proste računovodstvene zadatke.

Dostupnost
Neki klijenti se zadovoljavaju sastancima sa svojom knjigovodstvenom firmom jednom godišnje u svrhu prijavljivanja poreza. Drugi klijenti imaju česta poslovna pitanja koja zahtevaju pravovremene odgovore. Saznajte da li je vaš računovođa udaljen telefonskim pozivom ili ćete morati da odredite vreme za ulazak u kancelariju i lični razgovor.

Odnos između knjigovodstvene agencije i vaše firme

Možete da angažujete najcenjeniju računovodstvenu firmu u gradu, ali ako vam nije prijatno da razgovarate o svojim knjigovođom, nećete dobiti željenu uslugu. Na primer, ukoliko računovođa razgovara na način koji ne razumete ili ako se osećate zastrašeno, potražite drugu firmu.

Postavljanje ciljeva

Neki računovođe nude pomoć klijentima u postavljanju ciljeva i praćenju finansijskog napretka, što može biti od velike pomoći ako tek započinjete posao.

Saznajte politiku knjigovodstvene agencije o postavljanju ciljeva i da li će vam biti naplaćena dodatna naknada za uslugu.

Podrška prilikom revizije

Ukoliko ste kompanija koja ima reviziju, veoma je bitno da znate da će vaš računovođa biti uz vas jer suočavanje sa revizijom zna biti stresna situacija. Neke računovodstvene firme nude svoje kancelarije za potrebe revizije i pružaju knjigovođu koji zastupa vaše interese.

Reference

Staromodna usmena preporuka danas je jednako vredna kao i uvek. Prilikom odabira knjigovodstva, razgovarajte sa prijateljima ili poslovnim saradnicima kojima verujete, kako biste saznali koju računovodstvenu firmu koriste i da li bi je preporučili drugima.